Jakob Solgren väljer: 5 konstnärer

Konstnären Jakob Solgren väljer 5 konstnärer att hålla ögonen på, i samtal med Artworks' Elias Kautsky.

Säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är, lyder talesättet, men funkar det lika bra med konst? Vi mötte upp konstnären Jakob Solgren i hans ateljé vid Tessinparken i Stockholm, han fick välja fem konstnärer från Artworks för att se om det kunde säga något om honom.  

Hur tänkte du när du fick frågan att välja ut fem konstnärer? 

Det var inte särskilt svårt, det här är konstnärer och verk jag skulle vilja ha hemma.  

Jag vet att du dels samlar konst och att du ibland refererar till konsthistorien i ditt eget konstnärskap, som t.ex. i Himmelsticka där du konstruerat en sorts mätsticka utifrån andra konstnärers himmelsmålningar. Hur viktigt är det för dig att se konst och andra konstnärers arbete?

Jag ser väldigt mycket konst och försöker gå på alla utställningar i Stockholm. Jag säger också till mina studenter att de ska se så mycket som möjligt. Det är så man skapar sig en uppfattning om vad som görs och var vi befinner oss i tiden. Konst går mycket i trender, det tänkte jag nog inte i början av min karriär. 

Personligen anser jag att man inte ska vara rädd för att köpa det man tycker om, oavsett vad andra köper -"våga chansa och tänka på vad man vill ha runt omkring sig". På så sätt är ni, Artworks ett fantastiskt redskap, man ser vad som händer på stan.

Kan du berätta lite om Lars Olof Loeld och det verk du har valt?

Lars Olof Loled kontaktade jag när jag gick femte året på Konstfack när man skulle ha två externa handledare. Hans Isaksson tipsade mig om Loeld – jag fastnade för hans uttryck och tyckte det var spännande med en konstnär från en annan generation så att säga. Vi träffades och samtalen mellan oss fortsatte efter att jag hade gått ut från Konstfack och sen frågade jag honom om vi skulle göra en utställning tillsammans. Vilket blev utställningen på Galleri Flach 2017.

Jag har en liten målning av Loeld hemma som liknar den jag valt här. De är som små ansikten, eller små speglingar av ansikten mot himlen, man står liksom mot solen och det blir som någon slags up och ner vänd värld. Det är å ena sidan gravallvarligt, men tangerar mot det komiska.

Apropå att hänga konst hemma, hur skulle du göra med Nina Noreskär som du har valt ut här? Hon har ju rätt storskaliga textila verk.

Jag såg hennes utställning på Stene Projects och tycker hon tar rummet på ett fint sätt. Det är som att hon tagit ut en bild som blivit till en form. Hennes (kanske lite mindre) verk skulle jag kunna ha hemma och sätta upp högt upp i taket så att det hänger över en när man är i rummet. Folk kan va lite rädda när man ska hänga konst. Det är ju ens hem det handlar om och det är ju bara en spegling av en själv. Hemma har jag till exempel en Ann Edholm och ovanför den hänger en 1800-talsmålning av en blombukett.

Det måste uppstå en kontrast mellan Ann Edholms strikta geometriska uttryck och 1800-talsmåleriet. Har Ann Edholm sett det?

Ja, hon tyckte det var roligt.

Har du något annat verk hemma som är extra viktigt för dig?

Mitt första konstköp var ett tryck av Olle Baertling. Jag och min bästa kompis startade en liten konstklubb, idén var att vi skulle besöka konstnärer i deras ateljéer och sen skulle vi handla. Olle Baertling var ju död då, men vi gick till Galleri Konkret vid Stadion, och där fick jag välja bland hans tryck ur en stor låda. Sen gick jag till en ramaffär och fick det inramat. Verket är viktig eftersom det är det första köpet jag gjorde. 

Vem skulle du vilja se välja 5 konstverk från Artworks?

Målaren Jenny Carlsson.

Jakob Solgren (f.1976) är konstnär och har en utbildning från Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Han arbetar för tillfället med ett offentligt uppdrag med titeln Esters barn för Huddinge Sjukhus som kommer gå att beskåda på plats våren 2019. Han är dessutom aktuell med en specialframtagen linnekollektion för nyöppnade Nationalmuseum och hans verk Rop som ställdes ut på Galleri Flach förra året finns numera i Moderna Museets samling.